Sessiz, yenilikçi, verimli ve zarif
Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve KKTC’nin ilk Türk yapımı otomobili “Günsel” basına tanıtıldı. %100 elektrikli ve tam 350 km menzile sahip olan otomobil için yakın zamanda seri üretime geçilecek.
KKTC’nin ilk yerli otomobili “Günsel” Model 1, 9 Ekim 2016 Pazar günü Türk ve dünya basınına tanıtıldı. Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve ar-ge ekipleri ile otomotiv mühendisliğinin ortaklaşa 8 yıl süren hummalı çalışmaları sonucu şekil bulan otomobil, %100 elektrikli ve tam 350 km menzile sahip.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, KKTC’nin ilk yerli otomobilini üretecek olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak en önemli hedeflerinin insan hayatını kolaylaştıracak sistemleri, en ekonomik biçimde tasarlayıp en uygun şekilde üretebilmek olduğunu ifade etti.
“Teorik ve uygulama yönü güçlü bir ekiple ortaya çıkan otomobil, KKTC’nin sanayi alanındaki en önemli projelerinden biri olacaktır. Hedefimiz, kısa süre içerisinde araba fabrikamızı kurarak seri üretime geçmek. Amacımız ülkemizin sadece otomobil teknolojilerini kullanan değil; üreten, geliştiren ve ihraç eden ülkeler arasında yer almasını sağlamak” şeklinde konuşan Doç. Dr. İrfan Günsel, “Günsel”in marka, model ve teknik özellikleri hakkında da detaylı bilgi verdi:
100 km’yi 4.90 lira ile katedebiliyor
“Dolu bir batarya şarj ile Günsel 350 km yol yapmaktadır. Bu yolculuğun maliyeti bugünkü elektrik birim fiyatları dikkate alındığında ise 17,4 Türk lirası olacak. Bir başka hesapla 100 km’yi 4.90 TL ile kat edebilecek. Sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80 üzerinde tasarruf sağlamıştır. Günsel 75kw elektrik motora sahip yaklaşık olarak 102 beygir gücüne denk geliyor, 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor ve Jeneratif fren sistemine sahip. Aleminyum şase ve kompozit gövdeye sahip. Elektrikli motora sahip olduğu için bakım ve kullanımı oldukça kolay. Şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecek. Günsel sessiz, yenilikçi, verimli ve zarif bir otomobil”.
Hayalden Gerçeğe 50 yıl önce kurulan hayal, bugün gerçek oldu!
KKTC’de otomobil üretme yolculuğunun Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in hayali ile başladığını anlatan Doç. Dr. İrfan Günsel “8 yıllık bir çalışma sonucu 50 yıllık hayal gerçeğe dönüştü. Suat Hoca, çamurdan arabalar yaptığını ve kırmızı, üstü açık araba üretmeyi hayal ediyordu. 50 yıl önce kurulan bu hayal, Yakın Doğu Üniversitesi’nin yetiştirdiği zengin insan kaynağı ile bugün gerçeğe dönüştü” dedi.
“Günsel”in logo formu ise “kalkan” figürü, “g” harfi ve 3 adet elektrik devresinden oluşuyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucularının eseri olan otomobilin logosunda yer alan kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, “g” harfi aileye soyadını veren babayı, algılanan “9” rakamı ailenin uğurlu sayısını ve elektrik devreleri ise ailenin 3 kardeşini simgeliyor.
Bakan Kemal Dürüst: “Otomobil üreten ilk ada ülkesi olacağız, gururluyuz”
Basın toplantısında konuşan KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kemal Dürüst, Ada’nın 1989 yılında üniversite yaşamına başladığını belirterek, artık, KKTC üniversitelerin ürün vermeye başladığına işaret etti. “Sağlıkta dünya ile yarışabilecek bir hastaneye sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin KKTC’de oluşturacağı otomotiv sektörü ile bir ada ülkesinde ilk kez otomobil üretilecek. Bundan dolayı büyük gurur duyuyoruz” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fuaye alanında yoğun bir katılımla gerçekleştirilen basın toplantısında ayrıca KKTC hükümeti; İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile milletvekilleri, bürokratlar, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel ve ailesi, Yakın Doğu Üniversitesi yöneticileri ve yerli-yabancı basın mensupları yer aldı.
Toplantı, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in, “GÜNSEL Otomobilinin örtüsünü açması ile son buldu.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel: “50Yıllık Hayal, 8 Yıllık Çalışma Sonucunda “GÜNSEL” ile Gerçek Oldu”…
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, basına tanıtılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli arabası GÜNSEL’in 2017 yılında yollarda yer alacağını açıkladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, katıldığı bir televizyon programında konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, 50 yıllık bir hayalin 8 yıl süren çalışmalar sonucunda GÜNSEL ile birlikte gerçekleştiğini belirterek üretilecek yerli arabanın 2017 yılında yollarda olacağını söyledi.
Arabanın üretileceği fabrikaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndekısa bir süreiçerisinde inşasına başlanacağını belirten Doç. Dr. İrfan Günsel,“GÜNSEL” ile birlikte şeytanın bacağının kırılacağını veçalışkan bir toplumun yanında üreten bir toplum da olacağımızın altını çizdi.
Doç. Dr. Günsel Yakın Doğu Ailesi olarak çok özel bir adada özel insanların olduğuna inandıklarını dile getirerek “adamızın simgesi olan muflon gibi biraz daha inatçı olmalıyız” dedi.
“Gururlu ve Mutluyuz…”
Programda GÜNSEL’in oluşum sürecinden bahseden Doç. Dr. İrfan Günsel, bu sürecin Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel’in çocukluk hayali ile başladığını, Suat Hoca’nın küçükken çamurdan otomobiller yaptığını ve hep üstü açık kırmızı spor arabalar üretip çiftlerin bu otomobili kullandığını görmeyi hayal ettiğini anlatarak, 50 yıllık bir hayali gerçekleştirip tanıtmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi.Doç. Dr. Günsel, “Tanıtımını yaptığımız arabamız çok beğenildi, çok güzel yorumlar aldık, hedefimiz seri üretim ile en kısa sürede yollarda yerini almasıdır” dedi.
Türkiye ile Enerji Hattı Maliyetleri Düşürecek
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli otomobilinin teknik özelliklerinden de bahseden Doç. Dr. İrfan S. Günsel, GÜNSEL’in 100 km’yi kat etme maliyetinin4.9 Türk Lirası olduğunu,Türkiye ile kurulacak enerji hattıyla elektriğin fiyatının üçte birine inmesi ile aracın 100 km’yi 1.5-2 lira gibi bir maliyetle kat edeceğinikaydederek, şunları dile getirdi:“Şu an ki maliyetlerle sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80’in üzerinde tasarruf sağlanmıştır. Bu büyük bir farktır ve bunun yanında teknolojisi ile ülkeye getirecekleri ve emisyonunsıfır oluşu ile de ülkeekonomisine katacakları da ayrıdır.Bunu için bir örnek vermek istiyorum, ‘İnsanoğlu, taş devrinden bakır çağına taş bittiği için geçmedi, gelişmeler elde etti ve bu gelişimler sonucu geçti.’ İşte otomotivde de petrol bittiği için değil, teknoloji geliştiği, elektrik daha verimli hale geldiği için elektrikli arabalar varılacak nokta olacaktır. Tabii ki çevre ve verimlilik de kaçınılmazdır.”
Doç. Dr. Günsel: “Kıbrıs’ın Simgesi Muflon Tasarımda Esin Kaynağımız Oldu. Agresif ama Zarif. Aracımızda Onun Çizgilerini Yansıttık”
Otomobilin tasarımını yaparken Kıbrıs’ın simgesi Muflon’dan esinlendiklerinden de bahseden Doç. Dr. Günsel, “Muflon inatçı bir hayvandır, yükseklerde olmayı isteyen ve oralarda gezen bir hayvandır, GÜNSEL’de onun çizgilerini yansıttık. Zariftir ama kaslı ve agresif bir yapıya sahiptir. Verimlidir ve yenilikçidir, elektrik enerjisini kullanır ve en önemlisi yerlidir” ifadesini kullandı.
“Günsel Birçok İnsana Ekmek Kapısı Olacak”
Programda, yerli arabanın üretime geçmesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni iş olanaklarının doğacağını da belirten Doç.Dr. Günsel, GÜNSEL’in sadece kendi fabrikasında istihdam edeceği kişilerin yanı sıra birçok yan sanayiler oluşacağını ve büyük bir istihdam olanağı yaratılacağını söyledi.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “GÜNSEL’in kapı kolunu ya da direksiyonunu yapacak olan bir başkası bunu sadece GÜNSEL ile sınırlamayacak. Belki ilerde bir Alman otomobilinin de direksiyonunu ya da bir parçasını yapıyor olacak. Bugün dünyadaki otomobil sektöründe bir aracı meydana getiren parçalarının minimum kırk ülkeden oluştuğu söylenir. GÜNSEL’in üretimiyle oluşacak bu yan sanayi dediğimiz destekleyici sanayi de zamanla diğer arabaların parçalarını ihraç eder pozisyona gelebilir. GÜNSEL’e burada jant yapacak olan bir yan sanayi, yurtdışına da bir fabrikaya, bir markaya jant üretecek, kapı kolu üretecek, belki döşeme üretecek, belki elektronik üretecek, belki bir yazılım üretecek. Dolayısıyla otomotiv sektörünü bu yüzden istiyor aslında ülkeler. Otomobili üretip satmanın yanı sıra prestiji, oluşturacağı ekonomik boyut ve istihdamı göz önünde bulunduruyorlar.”
Elektrikle Çalışan Spor ve Salon Araçlar Üretilecek
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel programdaki bir soru üzerine, odak noktalarının GÜNSEL Model 1 üzerinde seri üretime geçmek olduğunu vurgulayarak, elektrikle çalışan spor ve salon araçlar üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Arabanın renginin bordoya yakın bir renk olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Günsel, “Aracımız için yenilikçi, verimli, zarif dedik ve bir ritüel yaratarak, GÜNSEL’isiyah renkte üretmemeyi düşünüyoruz.Belki sadece siyahı dışarıda tutacağız ama diğer tüm renkler kullanılacaktır” dedi.
Günsel için Süper Şarj İstasyonu Tasarlandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli arabası GÜNSEL için süper şarj istasyonutasarladıklarına da değinen Doç. Dr. Günsel, şunları anlattı: “GÜNSEL’i evinizde prize takarsanız 7 saatte şarj edebileceksiniz, bütün ülkeye bir ağ şeklinde kurulması hedeflenen standart şarj istasyonlarında 2 saatte şarj edebileceksiniz. Bu standart şarj istasyonlarını evinize de kurabileceksiniz ama en önemlisi GÜNSEL’in kullanılabilirliğini en çok arttıracak olan Günsel Süper Şarj dediğimiz istasyonlar ki 30 dakika da 350 km menzili tam şarj edebileceksiniz, bu bir öğlen yemeğidir ya da bir kahve molasıdır.”
Doç. Dr. Günsel: “Aracımız Çok Çabuk Benimsendi, Siparişler Şimdiden Alındı”
“Toplum olarak alışkanlıklarımızı değiştirmek biraz zorluyor,yerli üretim araba sizce nasıl benimsenecektir?” sorusu üzerine Doç. Dr. Günsel, aracın şimdiden çok benimsendiğini,Kaner Şirketler Grubu’nun tüm araçlarını ilk üretimden GÜNSEL ile değiştirmek istediklerini açıklayarak, GÜNSEL,kalitesini ekonomikliği ile birlikte hayatınıza getirecek dedi.
“Günsel”in Ekibi:
Koordinatör Ahmet Çağman
Üretim ve Tasarım Sorumlusu Serdar Alıcı
Elektronik ve Yazılım Mühendisi sorumlusu Aydın Alcı
Üretim ve Tasarım Sorumlusu Ertunç Ürgün
Ar-ge Sorumlusu Halil Yakar
İleitşim Sorumlusu Yalçın Akkün
İç Operasyonlar sorumlusu Kuma Güven
Dış Operasyonlar Sorumlusu Serter Tahta
Mekanik Uzmanı Hasan Altıntaş
Baş danışman Doç. Dr. Ertan Atmaca
Sanat Yönetmeni ve Grafik Tasarımcı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Ergün
#KKTC, #ilkyerliotomobil, #Günsel, #tanıtım, #YakınDoğuÜniversitesi, #Sessiz, #yenilikçi, #verimli, #zarif, #GUNSEL, #YerliOtomobil, #Hibrit, #ElektrikliOtomobil